Schrijf u in op onze nieuwsbrief  

 

Landskouter

 

Algemeen - Geschiedenis - Foto's - Bezienswaardigheden - WapenKalenderPublicaties - Links

 

Algemeen:
Oppervlakte: 196 ha.
Herkomst van de naam: in 1118 Landescoutre, kouter = bouwland, van Lando?
Inwoner: Landskouternaar; Landskouters.
Landschap: Landbouw- en woondorp op de grens van Zandig- en Zandlemig-Vlaanderen, aan de spoorweg Gent-Zottegem-Geraardsbergen; heuvelachtig landschap (12 - 60 m), met hoogste punt te Boonakker bij de grens van Oosterzele.
Sedert 1977 samen met Balegem, Gijzenzele,  Moortsele en Scheldewindeke
deelgemeente van Oosterzele (9860)    
 
Geschiedenis:
 

Landskouter werd in 1148 in leen gehouden van de graaf van Vlaanderen door Boudewijn de Landscouter en in 1164 door Simoen de Landscouter. In 1226 ruilde Joanna van Constantinopel haar bezittigen in Landskouter met goederen van Radolf van Rode in Niepkerke. Samen met Melle, Gontrode en Gentbrugge maakte Landskouter deel uit van het leenhof Melle. Tot het einde van het ancien régime bleef Landskouter aan de Heren van Rode toebehoren. Het patronaatschap van de kerk behoorde in 1155 toe aan de bisschop van Kamerijk, die er toen afstand van deed ten voordele van de Sint-Baafsabdij van Gent. De parochie werd bediend door de pastoor van Moortsele of van Gontrode en sinds 1727 door die van Gijzenzele. Sinds 1840 is Landskouter een zelfstandige parochie. Landskouter maakte deel uit van het bisdom Kamerijk, na 1559 van het aartsbisdom Mechelen en nadien van het bisdom Gent.   

 
Bezienswaardigheden:
De éénbeukige laatromaanse Sint-Agathakerk (12de eeuw) bleef nagenoeg in haar oorspronkelijke toestand bewaard; de toren werd in de 13de en 15de eeuw enigzins verbouwd; de buitenmuren van het schip werden in de 15de eeuw grotendeels gewijzigd; het gewelf werd in de 16e eeuw gestoken. Het laatbarokke meubilair dateert uit de 18de eeuw. Hoofdaltaar, kansel en communiebank (midden 18de eeuw), door Frans Hebbelinck (Gent); twee zijaltaren (4de kwart 18de eeuw); muurbeschotten en gestoelte (1768) in hoogkoor, orgelkast en doksaalbalustrade (1768), door Domien Cruyt (Gent); biechtstoel (midden 18de eeuw). Hardsteen wijwatervat (15de eeuw).
Beelden: "Calvariegroep" (16de eeuw); "H. Agnetha", "H. Blasius" en "O.L.Vrouw met Kind" (16de eeuw). Schilderij "Verrijzenis van Jezus" (18de eeuw), door Jacob Van Oost.
De graanjeneverstokerij Betsberg aan de Geraardsbergsesteenweg was nog tot 1950 werkzaam.
Pater Frans Van De Velde werd in 1909 in Landskouter geboren en verbleef tussen 1937 en 1986 bij de Eskimo's.
Het Aalmoezenijebos (29 ha) wordt beheerd door de RUG.   
 
Wapen: vóór 1976
 

"Gevierendeeld 1. en 4. in lazuur een leeuw van goud, getongd van keel, houdende in de rechterpoot drie bladeren van goud, een smalle schuinbalk van keel over alles heen, beladen boven met een komeet van goud en onder met een drietoppige rots van hetzelfde, 2. en 3. in lazuur drie zespuntige sterren van goud; hartschild: in goud een leeuw van sabel, geklauwd en getongd van keel, en een uitgeschulpt omboordsel van sabel."
GB 18.6.1980 - KB 1.12.1980 - BS 22.1.1981 (z.b)

Na de fusie van 1977 gaf de nieuwe gemeente de voorkeur aan een nieuw wapen.
De keuze viel op het blazoen van de familie Rodriguez de Evora y Vega, sinds 1602 heren en vanaf 1682, tot op het einde van het Ancien Régime, markiezen van het Land van (Schelde)rode, waartoe alle deelgemeenten ten laatste sinds de 13de eeuw behoorden. Het betreft de Spaanse tak van dit geslacht, om een onderscheid te maken met de banier in het huidige wapen van Merelbeke, die eveneens steunt op het wapen Rodriguez de Evora y Vega.

Bron: Gemeentewapens van België, Deel II Vlaanderen M-Z en Brussel, door Lieve Viaene-Awouters en Ernest Warlop; Dexia Bank 2002, blz. 111 en 112.   

 

Evenementenkalender:

Zondag na 21 juli: kermis   
 

Links:

Landskouter.be   
 

Werkgebied

Algemene kaart
Balegem
Bavegem
Beerlegem
Bottelare
Gentbrugge
Gijzenzele
Gontrode
Landskouter
Letterhoutem
Melle
Melsen
Moortsele
Munte
Oosterzele
Schelderode
Scheldewindeke
Vlierzele


Land van Rode Copyright

Disclaimer