Schrijf u in op onze nieuwsbrief  

 

De kroniek van de familie Rodriguez d'Evora y Vega

Eerst baronnen, later markiezen van Rode.

 

Dit boek vertelt het verhaal van de familie Rodriguez d’Evora y Vega, die in de 16de eeuw vanuit Spanje via Portugal naar Vlaanderen kwam. Een deel van de familie belandde in Antwerpen, waar ze hun handel uitbreidden en verschillende paleizen en huizen aankochten.
In 1602 kocht Simon I het Land van Rode, een van de vijf baanderijen in het Land van Aalst. Amper één jaar later werd hij er baron. In 1682 werd deze baronie verheven tot markizaat, en de markies bleef heer van het Land van Rode tot aan de Franse Revolutie, het einde van het Ancien Régime.
De vanaf de 17de eeuw in hoofdzaak Gentse familie Rodriguez kocht het kasteel Succa in Destelbergen en verschillende herenhuizen in Gent.
 

De familie trad ook op als bouwheer in Beerlegem en Scheldewindeke. Zij waren ook eveneens weldoeners voor de gemeenten in het Land van Rode, bijvoorbeeld bij de bouw van de kerken in Bottelare en Oosterzele.
 

De familie speelde ook op politiek vlak een belangrijke rol in het Vlaanderen van de 17de, 18de eeuw en 19de eeuw: ze leverden schepenen van Ghedeele in Gent, burgemeesters in Oosterzele en Beerlegem, en parlementsleden. Hun schoonkinderen waren dan weer burgemeester in Elene, Leeuwergem, Oudenaarde, Wondelgem.

De familie heeft uiteraard haar stempel gedrukt op het Land van Rode en heeft eveneens verscheidene kastelen gebouwd of gerestaureerd zoals het Blauw kasteel in Scheldewindeke, het kasteel in Leeuwergem, het hotel d’Hane-Steenhuyse in de Veldstraat in Gent enz...
De laatste Rodriguez d’Evora y Vega overleed in 1920. De naam is uitgestorven, maar er zijn wel nog afstammelingen langs de vrouwelijke zijde.


Dit boek wil komaf maken met de onwaarheden die in de loop der tijd over de leden van deze familie verschenen zijn. Primaire bronnen zoals parochieregisters, akten van de burgerlijke stand en andere originele documenten uit allerhande archieven verschaffen een genuanceerder beeld.
 

Hier kunt u een filmpje van het boek bekijken.

 

Hier vindt u de lijst met de persoonsnamen en de plaatsnamen uit het boek.


Het boek telt 207 bladzijden en 229 afbeeldingen. Het is opgevat als een familiegeschiedenis geïllustreerd met prachtige foto’s, historische gebeurtenissen en wapenfeiten, gelinkt aan de dorpen van het Land van Rode.
De prijs bedraagt 34 euro. Te betalen op het nummer IBAN BE87 9799 6505 2294

Op naam van Land van Rode 
Hundelgemsesteenweg, 101 A/301 9820 Merelbeke
 

Het boek is af te halen op afspraak (tel. 09/362.69.95 of e-mail landvanrode@skynet.be) op de Hundelgemsesteenweg 101 A 301 in 9820 Merelbeke. Ofwel per post. De portokosten bedragen voor België 6,50 euro, naar de buurlanden 17,50 euro en naar de rest van de Europese Unie 33,50 euro, prijs die u moet toevoegen aan de prijs van het boek.

 

Werkgebied

Algemene kaart
Balegem
Bavegem
Beerlegem
Bottelare
Gentbrugge
Gijzenzele
Gontrode
Landskouter
Letterhoutem
Melle
Melsen
Moortsele
Munte
Oosterzele
Schelderode
Scheldewindeke
Vlierzele

-

Land van Rode Copyright

Disclaimer