Schrijf u in op onze nieuwsbrief  

 

Gontrode

 

Algemeen - Geschiedenis - Foto's - Bezienswaardigheden - WapenLinks

 

Algemeen:
Oppervlakte: 248 ha.
Herkomst van de naam: in 980 Rothen; persoonsnaam Gunter, en rode = ontginning, en heem = woonplaats.
Inwoner: Gontrodenaar; Gontroods.
Landschap: Landbouw- en vooral woondorp, aan de Molenbeek, op de grens van Zandig- en Zandlemig-Vlaanderen; de streekgrens wordt er gekenmerkt door een taludvormige overgang (8-27 m).
Sedert de fusie in 1977 een deelgemeente van Melle (9090).   
 
Geschiedenis:
 

Van de heerlijkheid van Gontrode, die tot het begin van de 13de eeuw toebehoorde aan de graaf van Vlaanderen, gingen  in 1228 de rechten over aan Rodolf van Rode, in ruil voor diens bezittingen in Nieuwkerke en Merelbeke. 
Of er daar werkelijk een kasteel zou hebben bestaan, is twijfelachtig, hoewel men er zwaar metselwerk uit de grond heeft gehaald.
Eerst ten tijde van de godsdienstberoerten, in de 2de helft van de 16e eeuw, wordt Gontrode als dorp vernoemd. Tot het eind van het Ancien Régime behoorde Gontrode toe aan de Heren van Rode.    

 
Bezienswaardigheden:
Neogotische Sint-Bavokerk (1855) n.o.v. arch. Clarysse, met éénbeukig schip, klein transept en westertoren. Hoofdzakelijk 19de-eeuws meubilair, behalve communiebank, koorgestoelte en preekstoel (18de eeuw); marmeren wijwatervat (18de eeuw).
Kerkschat: Oudenaards en Gents liturgisch zilverwerk (18de eeuw).
Grafstenen (17de-18de eeuw).
 In 1939 werd er een Rijksstation voor veevoeding opgericht (50 ha), gedeeltelijk op grondgebied van Merelbeke - Lemberge; men verricht er wetenschappelijk onderzoek naar de economische voeding van runvlees en varkens, en tevens naar nieuwe technieken om de productiviteit te verhogen.
Te Gontrode is ook de Vlaamse Bosbouwvereniging (stichting 1970) gevestigd.   
Vliegveld van Gontrode tijdens WOI.  
 
Wapen: vóór 1976
Het huidige wapen is dat van Melle. Zie beschrijving aldaar.
 

 
 

"Van goud beladen met een klimmenden zwarten leeuw getongd en genageld van rood, het schild gezoomd met een zwarte getande rand en van achter vastgehouden door een zittende zwarte leeuw op het schild ter regter zijde is geplaatst een banier van goud beladen met een ter linker zijde klimmende zwarten leeuw, getongd en genageld van rood. Het schild is vermeederd met de letters G.T."
BHRA 13.10.1819

Bron: Gemeentewapens van België, Deel II Vlaanderen M-Z en Brussel, door Lieve Viaene-Awouters en Ernest Warlop; Dexia Bank 2002, blz. 41 en 42.  

Werkgebied

Algemene kaart
Balegem
Bavegem
Beerlegem
Bottelare
Gentbrugge
Gijzenzele
Gontrode
Landskouter
Letterhoutem
Melle
Melsen
Moortsele
Munte
Oosterzele
Schelderode
Scheldewindeke
Vlierzele


Land van Rode Copyright

Disclaimer