Schrijf u in op onze nieuwsbrief  

 

Gijzenzele

 

Algemeen - Geschiedenis - Foto's - Bezienswaardigheden - Wapen - Kalender - Publicaties - Links

 

Algemeen:
Oppervlakte: 187 ha.
Herkomst van de naam: in 864 Gisingasule; Gisingsali, persoonsnaam en sele = verblijfplaats van Gising.
Inwoner: Gijzenzelenaar; Gijzenzeels.
Landschap: Landbouw- en woondorp op de grens van Zandig- en Zandlemig-Vlaanderen; taludvormig landschap van 25 m. (noorden) tot 37 m. (Berg-) en 51 m. (Betsberg, op de grens van Oosterzele).
Sedert 1977 samen met Balegem, Landskouter, Moortsele en Scheldewindeke  deelgemeente van Oosterzele (9860).
Gijzenzele heeft nu ook een eigen website.  
 
Geschiedenis:
 

Gijzenzele was een vroeg-middeleeuwse nederzetting in een overwegend bebost gebied. In het centrum lag het nu verdwenen hof van Gijzenzele later Kapittelhof genoemd. Medio 7e eeuw kwam Gijzenzele vermoedelijk door schenking in het bezit van de Sint-Baafsabdij van Gent. In 864 vermeldt een charter van Karel de Kale dat de kerk en een hoeve bezittingen waren die aan de Sint-Baafsabdij van Gent toebehoorden. Tot de 13de eeuw werd de "curtis" door de abdij uitgebaat.
De heerlijkheid Gijzenzele behoorde toe aan de abt van de Sint-Baafsabdij en sinds de 16de eeuw aan de bisschoppen van Gent. De heer van Rode trad op als werkelijke voogd. Geografisch behoorde Gijzenzele tot het land van Rode. De parochie maakte voor 1570 deel uit van het bisdom Kamerijk, nadien van het aartsbisdom Mechelen, vanaf 1802 van het bisdom Gent.   

 
Bezienswaardigheden:
De beschermde (K.B., 9.3.1974) Sint-Bavokerk, met de fundering (waarschijnlijk) uit de 10e eeuw, heeft een 15e eeuws gotisch koor in Balegemse steen. In 1649 en 1680 werden omvangrijke herstellingswerken uitgevoerd; de enkele beuk dateert uit de 18e eeuw. Meubilair: hoofd- en zijaltaren, communiebank, twee biechtstoelen en doopvont (18e eeuw); doopvont in rood en wit marmer (einde 17e eeuw); preekstoel (17de eeuw). Beelden: "Jezus aan het kruis" en "O.L.Vrouw met Kind" (17de eeuw).
Verschillende marmeren grafstenen. In de Langestraat is een uitzonderlijk boerenhuis in zijn oorspronkelijke staat bewaard.
De Sint-Barbarakapel aan de Sint-Lievensstraat dateert van 1850.
Op het grondgebied van Gijzenzele staan acht bunkers van 1930, die deel uitmaken van de verdedigingslinie tussen de Schelde en de Leie.   
 
Wapen: vóór 1976
 

"Gevierendeeld 1. en 4. in lazuur een leeuw van goud, getongd van keel, houdende in de rechterpoot drie bladeren van goud, een smalle schuinbalk van keel over alles heen, beladen boven met een komeet van goud en onder met een drietoppige rots van hetzelfde, 2. en 3. in lazuur drie zespuntige sterren van goud; hartschild: in goud een leeuw van sabel, geklauwd en getongd van keel, en een uitgeschulpt omboordsel van sabel."
GB 18.6.1980 - KB 1.12.1980 - BS 22.1.1981 (z.b)

Na de fusie van 1977 gaf de nieuwe gemeente de voorkeur aan een nieuw wapen.
De keuze viel op het blazoen van de familie Rodriguez de Evora y Vega, sinds 1602 heren en vanaf 1682, tot op het einde van het Ancien Régime, markiezen van het Land van (Schelde)rode, waartoe alle deelgemeenten ten laatste sinds de 13de eeuw behoorden. Het betreft de Spaanse tak van dit geslacht, om een onderscheid te maken met de banier in het huidige wapen van Merelbeke, die eveneens steunt op het wapen Rodriguez de Evora y Vega.

Bron: Gemeentewapens van België, Deel II Vlaanderen M-Z en Brussel, door Lieve Viaene-Awouters en Ernest Warlop; Dexia Bank 2002, blz. 111 en 112.   

 

Evenementenkalender:

Laatste zondag van augustus: kermis   
 
Publicaties:

Van de bron tot de monding: de Molenbeek - Gondebeek: een uitgave van het H.G. Land van Rode / 40 blz. / Prijs: 2,00 Euro (zonder portokosten). Hier bestellen.

 
   
Links:
Gijzenzele.be
Bunkergordel.be
 

Werkgebied

Algemene kaart
Balegem
Bavegem
Beerlegem
Bottelare
Gentbrugge
Gijzenzele
Gontrode
Landskouter
Letterhoutem
Melle
Melsen
Moortsele
Munte
Oosterzele
Schelderode
Scheldewindeke
Vlierzele


Land van Rode Copyright

Disclaimer